hren
 

DEGUSTACIJA VINA I PREZENTACIJA RADA KAŠTELANSKIH VINARA
Da neki novi val kaštelanskog vinarstva posljednjih godina „zapljuskuje“ obale grada podno Kozjaka, pokazalo se ovih dana i na prezentaciji i degustaciji vina od crljenka kaštelanskog, koje je organizirao Rotary klub Kaštela.

Nekolicina kaštelanskih priznatih vinara, kao i onih koji će svoje mjesto uskoro također naći među najboljim vinarima Dalmacije, zajedno s članovima Rotary kluba i gostima, tako su u vinogradu na obroncima Kozjaka, imali priliku kušati crljenak iz nekoliko berbi, od 2009. godine do danas, ali i usporediti kaštelanska vina s nekim drugim vinima poput  zinfandela ili primitiva.

Kako se moglo čuti, porast kvalitete crljenka kaštelanskog nastalog u Kaštelima, vidljiv je iz berbe u berbu, pa i u odnosu na svoje najbliže srodnike iz SAD-a i Italije. Ono što je na degustaciji bilo zanimljivo za istaći je i činjenica, da je svaki kaštelanski vinar, kako oni koji svoja vina već plasiraju s markicom tako i oni za koje je postupak u tijeku, iako su mijenjali način proizvodnje crljenka i poboljšavali kvalitetu, zadržao je neku posebnu notu, po kojoj je prepoznatljivo o kojem se vinaru radi.
Ta činjenica cijeloj priči o crljenku daje i posebnu specifičnost, a kvaliteta vina nastalog u kaštelanskim konobama još jednom potvrđuje da je crljenak kaštelanski osnovna sorta loze iz koje je nastala cijela priča o ovom vinu.

Kako je u svemu, osim proizvodnje kvalitetnih i vrhunskih vina, važna i kvalitetna promidžba, ovakva događanja značajna su za popunjavanje „vinske“ slike Kaštela, a ako je suditi po najavama, kako iz Rotary kluba, tako i od kaštelanskih vinara, sličnih prezentacija biti će i ubuduće.


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • (Gost_6147)

  Koji apsurdi.Crljenak sa bukeom eu škovac!Vinari,jel van to odgovara!?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2113)

  svaka cast svitu

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3155)

  Koji lipi pogled i priroda ...imaju li turisti priligu doći na ovo imanje i kome se može javiti ?

  oko 6 godina prije
 • ovde (Gost_6124)

  ne vidin baš puno gostiju?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4458)

  Ovo je kao bajka,jeli moguce da ovoga ima u kastela

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4842)

  kolijevka.blog.com BLOG O DALMATINSKOJ HRVATSKOJ I HRVATSKOJ DALMACIJI

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4981)

  ništa naročito.dapače sve neredno

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1175)

  Pija san maraštinu "Bedalov" (kvalitetnu) i ne vridi 56 kuna za bočicu kupljenu u samoposluzi jer ima puno boljih vina za te pare. Uvoznih, naravno i na žalost.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6307)

  lokat i zderat
  i prodavat pamet

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7189)

  Ne goste 6307 nego puno puno radit za dovest u red ovo na vrhu brda.Trebalo bi tebe dovest da napraviš ovako nešto.Ili barenko da dođeš oplit koji put.Fantastično!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1225)

  Bili mi moga ovi u biloj majici šta voli puno govorit moga pomoć oko jednog malo većeg vinograda.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2531)

  Dixie ,Melanie Maglica,Tonči Kovač,Kambelovska brača nek se dogovore I Kid

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara