hren
 

DINAMIČAN I ZANIMLJIV DOKUMENTARAC
Nekoliko desetaka Kaštelana, koji su se u petak odazvali pozivu društva „Bijaći“ na projekciju filma „Dossier Zinfandel“, nisu požalili, jer film koji je izašao iz radionice dokumentarne produkcije HRT-a, donio je priču o vinima i vinogradarstvu na jedan istraživački i dinamičan način, koji ih je „prikovao“ na sjedalicama u dvorcu Vitturi.

Scenarij i režiju filma potpisuje Milka Barišić, direktor fotografije je Dragan Ruljančić, montažer Zdravko Borko te tonski snimatelj Boris Harmić.

Ova ekipa ispričala je zanimljivu priču o vinu zinfandel, njegovom značaju među američkim vinoljupcima, ali i o njihovoj želji da otkriju porijeklo ove sorte, za koju i danas mnogi vole kazati, da je kalifornijska sorta vinove loze.

Priča o zinfandelu dotakla se i njegove prve proizvodnje kao rose vina, slatkog i pjenušavog, pa do njegovog preživljavanja u vrijeme prohibicije, pretpostavke da prema izgledu lista i ploda potječe iz Južne Europe i drugih zanimljivosti, a kroz film su je pričali povjesničar Charles L. Sullivan te neki od velikih američkih vinara poput Joela Petersona, Paula Drapera te Miljenka Mikea Grgicha, koji je uvijek tvrdio da zinfandel ima blisku vezu s plavcem malim.

O znanstvenom otkrivanju porijekla zinfandela govorila je Amerikanka dr. Carol Meredith, koja je u Hrvatskoj obilazila stare vinograde u potrazi za srodnicima zinfandela, a posebno sortom koja jest zinfandel.

U Hrvatskoj su na toj temi radili stručnjaci Ivan Pejić i Edi Maletić, koji su u filmu donijeli i priču o pronalasku crljenka kaštelanskog u vinogradu Kaštelanina Ivice Radunića, te njihovoj sreći kad se ustanovilo da je zinfandel, ništa drugo do crljenak kaštelanski.

No, dotaklo se u filmu još mnogo toga, od toga da su crljenak kaštelanski, primitivo, zinfandel te tribidrag koji se nekada uzgajao na omiškom području, ista sorta. O tome da su zinfandel, odnosno crljenak kaštelanski, zajedno s dobričićem pronađenim na Šolti, ustvari „roditelji“ plavca malog, te cijeli niz zanimljivosti vezanih uz lozu i vino.

Film je prikazao i dio tradicionalne berbe grožđa u kaštelanskom vinogradu, u kojoj su sudjelovali kaštelanski težaci, priču Ivice Radunića o vinogradu gdje je nađen crljenak kaštelanski kao i zanimljivosti iz svijeta kaštelanskog vinarstva, koje je ispričao Ante Vuletin.


KOMENTARI:

Stari Komentari (8)

 • (Gost_4143)

  mogli su organizatori organizirat bar jednu botilju crljenka da se more provat a ne samo gledaj i aj ca!losa organizacija

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2442)

  Možda bi se i našla koja botilja da su pozvali ljude koji proizvode vino od Crljenka Kaštelanskog.Čast pojedinim ljudima koji se vide tu na slikama,ali žalosno je da priće o radu uvi pričaju oni koji ništa ne radu nego cili život prodaju maglu.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6147)

  Dokumentarac je odličan. zinfandel jedna od najpoznatijih svjetskih sorata porijeklom Hrvatica. U filmu se vidi koliko amerikanci cijene ovu sortu i šta su sve napravili da otkriju njeno porijeklo. Nažalost mi za sada imamo samo dobru priču i evo ovaj filmski uradak a vina malo, skoro nista. Pohvala režiji i svima koji su sudjelovali u nastanku ovog filma

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3143)

  Je, poznata je. Samo za informaciju: usrid Amerike u baru poviše šanka visu reklame. na jednoj od njih piše "White Zinfandel". Toliko o brendiranju i koliko je u svitu poznat crljenak.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6147)

  Odgovara: # 337530

  Uvik je to tako

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6147)

  Triba pogledat ovaj dokumentarac i bit će aVam jasan natpis White zinfandel

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3241)

  Sjajan film i još bolja priča.Čestitke svima koji su reanimirali vinarstvo u kaštelima.Posebne pohvale rijetkim kaštelanskim vinogradarima profesionalcima.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2092)

  Tamo gdje ga ljudi cijene zbog njegove vrijednosti tamo je i poznat, a vama koji ne svaćate struku, bilo bi dobro da i ne komentirate. Čestitke našim profesovima i ljudima entuzijastima na vrijednim otkrićima.

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara