hren
 

ZA SVE POKLONIKE VINA, BAŠTINE I DOKUMENTARNOG FILMA
Društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela “Bijaći”, u petak 25. travnja u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, organizira projekciju dokumentarnog filma “Dossier Zinfandel”, koji je svojom tematikom privukao brojne vinare i vinoljupce, ali i poklonike baštine u drugim gradovima gdje su projekcije održane.

Početak projekcije je u 20 sati.

Inače, dokumentarac  “Dossier Zinfandel” uradak je tima iz dokumentarne produkcije HRT-a, na čelu s scenaristicom i redateljicom Milkom Barišić, a govori o povijesti vrste vinove loze koja je u Ameriku stigla u 19. stoljeću.

Podrijetlo te sorte skoro dva stoljeća bilo je nepoznanica, no Amerikanka Carol Meredith, kao i hrvatski stručnjaci Edi Maletić i Ivan Pejić, tu su enigmu razriješili i DNK analizom došli do saznanja kako je zinfandel ustvari crljenak kaštelanski.

Među onima koji u filmu govore o ovoj temi su i vinari Miljenko Mike Grgich, Joel Peterson i Paul Draper te povjesničar Charles Sullivan, a njihovo viđenje cijele priče oko zinfandela i crljenka kaštelanskog, vrijedi pogledati.


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_1094)

  Evo crljenak je iz Kaštel Štafilića:
  http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20001009/split.htm

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9128)

  Sjajan film i velika hrvatska i kaštelanska prića.
  Šteta što pojedinci (kao ovaj gost poiviše) misle kako je crljenak njihova osobna baština, ali to su ipak naša kaštelanska posla.
  Čestitke i ljudima iz udruge Bijaći koji su prepoznali i baštinsku veličinu ove priće.
  Posebna pohvala gospodinu Anti Vuletinu, jer bez njega, kaštelanski crljenak bio bi nepostojeći sinonim, ma što god lokalni mudraci prićali o tome.
  Sve u svemu, za jednu ovako tmurnu sredinu, kao što su kaštila, jedana prića koja debelo nadmašuje lokalno stanovništvo.Samozadovoljno i okrijepljeno vlastitom pameću.U svakom trenutku spremno pljucati po tuđem radu i trudu, te uvijek kanalizirano u smjeru ne rada, a na uštrb rada.
  Boje gledat kako drugi kopa jedan trs, nego se slegnit u svome vinogradu, stara je maxima "velikih" kaštelanski vinogradari- ko se vidija satrat u vinogradu!
  Zato preporučam svima, pogledati i zapamtiti!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3930)

  odličan dokumentarac i sjajna priča, svakako vrijedi pogledati. Nažalost, realnost je u Kaštelima da osim hobi proizvodnje nema šanse za ozbiljniju proizvodnju crljenka i tržišnu korist.

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara