hren
 

TRADICIONALNA VEČER KAŠTELANSKIH VINA
Drago Gulin ovogodišnji je šampion među kaštelanskim vinarima, njegovo odležano crno vino dobilo je najveću ocjenu među vinima pristiglim na ovogodišnje natjecanje u sklopu Večeri kaštelanskih vina, koju su i ove godine organizirali društvo Bijaći, poljoprivredna zadruga Kaštelacoop i udruga vinara Crljenak kaštelanski 2001. u suradnji s Gradom Kaštela.

Na Večeri kaštelanskih vina, okupilo se nekoliko desetaka kaštelanskih vinogradara i vinara, prvi ljudi grada na čelu s gradonačelnikom Ivanom Udovičićem, županijski pročelnik za gospodarstvo Anđelko Katavić, saborski zastupnik Ante Sanader, kao i predstavnici gradova prijatelja, koji su povodom Dana grada stigli u Kaštela.

O kvaliteti vina, ocjenama i plasmanu odlučivala je komisija u sastavu Stipe Ivić, Velinka Runjić, Irena Budić Leto, marina Pavlović i Željko Pavlović, za kemijsku analizu nadležna je bila Gordana Babić, a za senzorsku ocjenu vođa panel grupe enologa Goran Zdunić.

Svi prvoplasirani u kategoriji srebra

Oni su ocijenili da je najbolji opolo iz 2013. godine, između 14 uzoraka, onaj Ivana Novaka sa 82,20 bodova, koliko je imao i opolo Mladena Kuzmanića. Na treće mjesto plasirao se opolo Nevena Vuine s 81,20 bodova.


Drago Gulin

Najbolje bijelo vino, berba 2013. godine izašlo je iz podruma Ivice Milana, a dobilo je ocjenu 82,60. Na drugom jestu je Ivan Kuzmanić sa 81,60 bodova, dok je na trećem mjestu bijelo vino Mladena Kuzmanića s 81 bodom. U kategoriji bijelih vina na ocjenjivanju je bilo 17 različitih vina.

U kategoriji crnih vina iz 2013. godine prvo mjesto i 84 boda, pripalo je Ivanu Novaku, a 84 boda osvojilo je i vino Marina Milana. Anton Kovač zauzeo je treće mjesto jer je njegovo vino osvojilo 81,40 bodova. U ovoj kategoriji natjecalo se 26 vrsta vina.

S 84,40 bodova vino Drage Gulina bilo je najbolje u kategoriji odležanih crnih vina, drugi je bio Tonći Kovač s 80,80 bodova, a treći Anton Kovač, čije je vino dobilo 80,60 bodova.
Svih 12 prvoplasiranih vina nalaze se u kategoriji srebra.

- Nema nikakve posebne tajne, vino je napravljeno, ostavljeno da odleži, i to je to. Vino je napravljeno od grožđa iz centra Kaštela, s Budošića. Radi se uglavnom o babiću, koje nije tipična kaštelanska sorta, već je igrom slučaja bivši vlasnik zemljišta tu lozu donio iz rodnih Vrsina i evo taj babić se pokazao odličan u ovom podneblju. U uzgoj je uloženo puno ljubavi i mogu kazati taj babić dočekao je ono što mu je trebalo, mene i mog zeta da oko njega radimo – sa smiješkom nam je kazao ovogodišnji šampion Drago Gulin.


Ivica  Milan, Ivan Novak, Drago Gulin i predstavnik Vinskih dvora d.o.o.

Kairos - najbolji kaštelanski crljenak

I ove godine, u posebnoj kategoriji, ocjenjivao se najbolji kaštelanski crljenak, koji ima dozvolu za stavljanje u promet, etiketiran je i označen markicom HCPHS.

A najbolji kaštelanski crljenak, kazali su stručnjaci, onaj je u kategoriji zlata s 85,20 bodova, koji nosi ime Kairos, a proizveli su ga Vinski dvori d.o.o. Drugo mjesto pripalo je crljenku Stina tvrtke Jakovina d.o.o, koji je osvojio 83 boda, dok je treći Tribidrag tvrtke Rizman d.o.o s 82,60 bodova. Od kaštelanskih vinara, koji se bave proizvodnjom kaštelanskog crljenka, ocjenjeni su crljenak Stafileo Nevena Vuine, crljenak Putalj Antona Kovača i crljenak Krolo, tvrtke Krolo dom.

Osim podjele nagrade i priznanja, vinari i njihovi gosti imali su priliku degustirati sva vina koja su sudjelovala na natjecanju, te se opustiti uz glazbu Klape Cetina. Program je vodila Danielle Matijaca, a domaćin je bio Milivoj Novak.

Foto: J.G.


KOMENTARI:

Stari Komentari (7)

 • (Gost_9102)

  bravo drago-opiven nagradom-cekaj a nagrada za boju.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9173)

  Čestitke nagrađenima i organizatorima za još jednu najlipšu i najbolju kaštelansku feštu.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7321)

  Eto in sad..Ljubo,dokaza si da nisi "internet" vinar.A ionako ostali ne mogu imat vino u toj kategoriji,kad ga popiju do slijedeće berbe.;)

  oko 6 godina prije
 • jeman vina u izobilju (Gost_5550)

  Ima se, ima se ali bi svi tili besplatno ili ka u bivseg vinalka za 7 kn po litri, e pa pij vodu, i kvasina je skuplja.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5100)

  Kvasina je 11 kuna u dučanu.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2600)

  One nagradne plakete ka da su ispale iz tiskare "Franjo Josip" iz 1928.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5550)

  Diplome su izvaredno napravljene i motiv tu se nema sto rec ali bilo bi ipak bolje svake godine motiv mjenjati, moj predlog.

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara