hren
 
PZ Kaštelacoop predano su se prihvatili obnove vinograda autohtonih kaštelanskih sorti, posebno gotovo izumrlog crljenka, a svoje nasade vinovom lozom, da se ne bi oštetili, znaju obraditi i konjskim plugom. Čelni čovjek te kaštelanske zadruge, koja vuče korijene od 1903. godine, dipl. ing. Ante Vuletin nastoji oživjeti gotovo izumrlo vinogradarstvo na području između Splita i Trogira , a dao si je truda pronaći i sačuvati ugrožene autohtone sorte koje su se povijesno sadile u Kaštelima.

Betonizacija Kaštela

Tako su Kaštelacoop u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu pokrenuli projekt "Genetičke identifikacije i zaštite autohtonih sorti", kojim nastoje revitalizirati sorte s Kaštelanskog polja kao što su plavac mali, babica crna, glavinuša, ljutun crni, ninčuša, crljenak kaštelanski te bijele sorte mladinka i vlaška. Ta je zadruga nedavno zasadila 20 tisuća loznih cjepova svih tih sorti, koji će se u prosincu prometnuti u sadnice.
Kaštelacoop su na kaštelanskom predjelu Bufalina zasadili i 0,5 ha matičnjaka loznih podloga za buduće ej epove svojih autohotnih sorti. Zanimljivo je da je Vuletin, kako bi što bolje obradio te podloge, zemlju, kao nekoć stari Kaštelani, znao zaorati i plugom koji je vukao konj. No to je tek početak onoga što će trebati napraviti kako bi se revitaliziralo kaštelansko vinogradarstvo.

Naime, u Kaštelima povijest vinogradarstva seže od antičke Salone, a recimo do 2. svjetskog rata preko 85 posto stanovništa bavilo se poljoprivredom. No betonizacija i industrijalizacija Kaštelanskog bazena desetkovali su vinogradarstvo.

Pomoć mladim ljudima

- Nakon 2. svjetskog rata polja su zapuštena, izgradile su se tvornice poput Jugovinila, Dalmacijacementa, a poljoprivrednici su ostavljali zemlju i krenuli se zapošljavati u tvornice. Primjerice 1938. godine u Kaštelima je bilo 1300 vagona vina, a danas je to u boljem slučaju tek 100-tinjak vagona. Sad preko gradskih, županijskih i državnih subvencija želimo pomoći mladim ljudima da obnove obiteljske vinograde. Trebaju veliku pomoć jer 1 ha vinograda košta čak 200.000 kuna - rekao je Vuletin.


Crljenak je popularni zinfandel

Kaštelanski crljanak sačuvan je nakon što je pronađeno devet trsova te loze u jednom vinogradu u Kaštel Novom, a DNA analizama na Kalifornijskom sveučilištu, koje su pokrenute na inicijativu najpoznatijeg tamošnjeg hrvatskog vinara Miljenka Grgicha, utvrđeno je da je kaštelanski crljenak, ustvari, popularni zinfandel.
- Ta je sorta u Americi, gdje je donesena prije više od 180 godina, i u Italiji, poznata kao primativo, vrlo raširena. Nažalost, mi smo crljenak gotovo zaboravili, a jedan od razloga njegova nestanka bila je i bolest pepelnice u drugoj polovici 19. stoljeća koja nam je stigla iz Amerike.
Od pronađenih trsova zasadili smo nekoliko stotina loznih cjepova crljenka, a kako bismo se osigurali od lošeg vremena, dio proizvodnje cjepova pokrenut je u Zagrebu i Metkoviću. Posljednje tri godine nastojimo revitatizirati tu sortu, a gotovo desetljeće u suradnji s Gradom Kaštela obnoviti naše vinogradarstvo - istaknuo je Ante Vuletin, direktor PZ Kaštela-coop.


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost)

  crno vino to je zivot moj!!!!!!!

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  KME

  oko 12 godina prije
 • zinfandel brothers (Gost)

  Di se i s kim moze ozbiljno razgovarati u vezi crljenka kastelanskog koji je svjetska vinarska senzacija da li itko ima broj telefona ili adresu

  oko 10 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

Vinarija Kovač
Putaljski put 14
21212 Kaštel Sućurac
Tel: 021 224 550
Mob. 098 9172600
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://www.winerykovacsplit.com

Vinarija Matela
Kaštel Sućurac
http://www.utpo-matela.hr/

Vina Bedalov
OPG Jakša Bedalov
Biskupa Frane Franića 14
21214 Kaštel Kambelovac
Mob: +385993331844
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://vinabedalov.com/

Vina Vuina
https://www.facebook.com/Vinarija-Vuina-1415146922071433
http://vino-vuina.hr

OPG Perišin
Brce 24, Kaštel Kambelovac
Mob. 098 490 323
https://www.facebook.com/vinaperisin/

OPG MILAN IVICA
Tel: +385 (0) 21 234 754
Mob: +385 (0) 91 901 6986
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://posip-milan.hr