hren

Wine VIP Event održati će se ove srijede u hotelu Amphora na Žnjanu na kojem će se predstaviti vrhunska vina od Crljenka kaštelanskog i vinare  koji su za svoja vina zavrijedili Oznaku izvrsnosti Pravi kaštelansk crljenak

Opširnije...

I dok poljoprivrednici, posebno voćari i vinogradari na padinama Mosora, imotskom i cetinskom kraju, ali i većem dijelu Hrvatske, zbrajaju štetu koju su ovih dana snijeg i led učinili u voćnjacima i vinogradima, kaštelanske vinare, prema prvim zaključcima, neće  zadesiti ista sudbina.

Opširnije...

U petak, 4. ožujka 2021. godine otvoren je javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina u 2021. godini, a rok za podnošenje prijava je 30. travnja 2021. godine. Također, otvoreno je elektronsko savjetovanje za nastavak mjera pomoći Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina, ukupne vrijednosti veće od 30 milijuna kuna.

Opširnije...

Svojevrsni festival domaćih vina, 18. Večer kaštelanskih vina u organizaciji društva Bijaći i udruge Kaštelanski crljenak, poput ostalih manifestacija ove je godine održana na ponešto drugačiji način zbog pandemije korona virusa, ali ipak je pokazala da se u kaštelanskim konobama, iz godine u godinu, proizvode sve bolja vina. A od tih vina, u ovom trenutku, najbolji je kaštelanski crljenak Vlade Perišina.

Opširnije...

Bili smo kod dva kaštelanska vinara, koji proizvode vrhunska vina. Oduševit će vas konoba Vlade Perišina, a oni su nam ukazali na velik problem. Nalaze se na gradskom području i zbog toga im je otežano djelovanje. Evo detalja!

Opširnije...

Društvo za očuvanje kulturne i prirodne baštine Bijaći i Udruga kaštelanski crljenak organiziraju 18. natjecanje kaštelanskih vinara. Pozivaju se svi zainteresirani vinari s područja Kaštela da donesu svoja vina na uzorkovanje i ocjenjivanje.

Opširnije...

Ovogodišnji, jubilarni 30. susret vinara i vinogradara Sabatina, zbog situacije izazvane pandemijom, doživjela je značajne promjene te je otkazano planirano druženje vinara i vinogradara u Cavtatu, ali u tijeku je tjedan Sabatine online, koji se održava u vremenu od 2. do 8. studenog.

Opširnije...

Interventne mjere Ministarstva poljoprivrede više odgovaraju velikim vinarijama, kažu Jakša Bedalov, Vlado Perišin i Ivan Kovač Matela koji rješenje problema pada prodaje i završene jematve te dolaska nove sirovine koju treba preraditi vide u drugim načinima.

Opširnije...

OČEKUJE SE ODLIČNO VINO
Bez obzira na epidemiju koronavirusa ili neke druge probleme vezane uz vremenske prilike, u kaštelanskim konobama i ovog  listopada vinari imaju pune ruke posla, a novo vino u bačvama doživljava iz dana u dan određene promjene, kako bi uskoro u njemu uživali poklonici dobre kapljice.

Opširnije...

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 10. rujna 2020. godine donesene su dodatne Izmjene i dopune Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine koje omogućuju učinkovitu raspodjelu i korištenje sredstava za mjere pomoći u sektoru proizvodnje vina uslijed poremećaja na tržištu izazvanih širenjem epidemije COVID-19.

Opširnije...

Novinari medija koji redovne prate razvoj vinogradarstva i vinarstva u Kaštelima, danas su imali priliku prvi službeno nazdraviti crljenku kaštelanskom, čime je započela jedna tradicija zdravice ovom vinu, a u povodu Dana kaštelanskog crljenka.

Opširnije...

CRLJENAK IZ DVANAEST KONOBA
Točno prije 19 godina, stručnjaci su zaključili kako je crljenak kaštelanski direktni predak svjetski poznatog zinfandela, a u spomen na taj dan u Kaštelima je ove godine ustanovljen Dan crljenka kaštelanskog, sorte vinove loze od koje se dobiva iznimno vino, koje je tijekom ovih godina postalo jedan od kaštelanskih neslužbenih brendova.

Opširnije...

Javna ustanova Rera SD po prvi put organizira Dan crljenka kaštelanskog, u nedjelju i ponedjeljak, 6. i 7. rujna, na nekoliko lokacija u Kaštelima, a u povodu obilježavanja 19 godina od kada se zakotrljala priča o istom genetskom kodu crljenka i američkog zinfandela.

Opširnije...

DODJELJENO ČAK 17 ZLATNIH DIPLOMA
Sedamnaestu godinu zaredom, u tjednu u kojem Kaštelani slave Dan svoga grada, održala se manifestacija posvećena vinu, Večer kaštelanskih vina, u organizaciji društva Bijaći te udruge Kaštelanski crljenak, s koje je kao apsolutni pobjednik večeri izašao vinar Mladen Kuzmanić.

Opširnije...

VINARIJA KROLO NA FESTIVALU U KANADI
Nakon prošlogodišnje uspješne prezentacije vina na International wine festivalu u kanadskom Vacouveru, kaštelanski vinar Dražan Krolo i ove je godine oduševio posjetitelje tog vodećeg svjetskog i kanadskog festivala posvećenog vinu.

Opširnije...

Ovog utorka, 3. ožujka, u Vatrogasnom domu u Kaštel Sućurcu održava se sedamnaesta Večer kaštelanskih vina u organizaciji udruge Bijaći a pod pokroviteljastvom Grada Kaštela..

Opširnije...

Društvo za očuvanje kulturne i prirodne baštine Bijaći i Udruga kaštelanski crljenak organiziraju 17. Večer kaštelanskih vina. Pozivaju se svi zainteresirani vinari s područja Kaštela da donesu svoja vina na uzorkovanje i ocjenjivanje, ta da budu dio ove velike fešte vina.

Opširnije...

PRIJEM VINARA KOD GRADONAČELNIKA
Brojne nagrade koje su kaštelanski vinari osvojili za kvalitetu vina na ovogodišnjoj Sabatini, bile su povod prijema kojeg je za vinare upriličio gradonačelnik Denis Ivanović sa zamjenicima Jadrankom Matok Bosančić i Grgicom Benutićem, a osim zahvala i čestitki bila je ovo i prigoda da vinari vodećim ljudima grada iznesu primjere lijepih zbivanja, ali i niz primjera problema s kojima se susreću u svom radu.

Opširnije...

ODLIČNA KAPLJICA
Nakon ovogodišnje Sabatine, koja je svoja vrata zatvorila prije nekoliko dana, razloga za zadovoljstvo imaju i pojedini kaštelanski vinari, a posebno Ivan Kovač Matela, koji je u kategoriji buteljiranih vina, za svoje vino crljenak Tradicija 2016., dobio zlatnu medalju za kvalitetu.

Opširnije...

USPUTNI RAZGOVOR
Početkom ovog tjedna obilježen je blagdan Svetog Martina ili Martinje, blagdan koji se vezuje uz običaj krštenja vina, kada mošt prelazi u mlado vino. Ti stari običaji zastupljeni su uglavnom u unutrašnjosti Hrvatske, dok se u Dalmaciji Martinje obilježava tek u pojedinim mjestima. Iako ne krste vino poput vinara iz Zagorja ili Međimurja, Dalmatinci ovih dana svom vinu također pokazuju posebne znake pažnje, jer posla u proizvodnji kvalitetnog vina nikada ne nedostaje.

Opširnije...